Om Oss

Heder är i många fall ett känsligt ämne, som få vågar ta upp i offentliga kanaler. Men då hederskultur samt hedersrelaterat våld är relativt vanligt i Sverige anser vi att ämnet bör lyftas.

Vi kan omöjligt lösa alla tänkbara hedersrelaterade problem, men vi vill trots det dra vårt strå till stacken genom att sprida information och kunskap inom ämnet.

Det är aldrig individens fel att denne lever under en hederskultur. Och då våld kan vara vanligt förekommande inslag inom samma kultur är det viktigt att alla som är drabbade polisanmäler både våld och hot.

Vi som driver webbsidan blev kraftigt tagna av Fadime Sahindals öde. Hon hedersmördades av sig far år 2012, och som en konsekvens av det uppmärksammades både heder och hedersrelaterat våld i större utsträckning. Kvinnojourer öppnades och regeringen införde program med mål att minska de negativa följderna av hedersförtryck.

Men det räcker inte. Hedersvåld och hedersförtryck är fortfarande alltför vanligt förekommande och tabubelagt. Alla som tvingas leva under heders-relaterade regler bör ha nytta av sajtens innehåll. Vi tar bland annat upp hur ni rensar sökhistoriken, så att nyfikna övervakare inte kan ta reda på vad ni gör på nätet. Vi pratar även mer om vilka konsekvenser hedersförtryck kan leda till, samt hur vad skamkultur och skuldkultur innebär.

Om du, eller någon du känner, lever under hedersförtryck kan det vara en bra idé att ringa kvinnojouren Somaya på 020-81 82 83. De är specialister inom ämnet och kan ge både råd och stöd. Om våld skulle vara inblandat – ta gärna kontakt med polisen (114 14) eller SOS (112), om läget skulle vara akut.